SUROVA KAVA: zakaj ji pravimo tudi zelena kava in kaj so njene prednosti

Surova kava

Kaj je surova kava?

Začnimo na začetku. Plodovi kavovca vsebujejo vsak po dva semena oziroma zrna kave. Ko jih oberejo, plodovom odstranijo zunanjo rdečo lupino ter zrna znotraj njih posušijo. Posušenim zrnom pravijo surova kava, ki jo kot tako prodajajo na trgu. Surova kava je torej v bistvu nepražena kava.

Zakaj se surova kava imenuje tudi zelena kava?

Zelena kava

Nepražena kava oziroma njena surova zrna so pred praženjem značilne zelene barve. Surova kavna zrna takoj po sušenju, ki mora biti enakomerno, nato takoj zmeljejo in tako nastane kava, ki ji zato mnogi pravijo kar zelena kava, zaradi zelenih nepraženih kavnih zrn, iz katerih nastane.

Katere blagodejne učinke ima na zdravje?

Ali ste vedeli, da surova kava celo znižuje pritisk? Vsebuje klorogenske kisline. To so derivati, ki so tako antioksidanti kot antidiabetiki. Antioksidanti se večkrat omenja v povezavi s surovo oziroma zeleno kavo, saj vsebuje večje koncentracije omenjenih kislin in ne izgubi hranilne vrednosti tako kot pražena kava.

#1: Kakšno vlogo ima uravnavanju krvnega sladkorja?

Zaradi klorogenske kisline v zrnih kave ima njeno uživanje pozitivne učinke na uravnavanje krvnega sladkorja in visokega krvnega tlaka. Zelena kava omogoča pridobivanje ekstrakta, ki se ga poslužujejo posamezniki, ki trpijo za omenjenimi težavami, saj ferulna kislina, prisotna v klorogenski kislini, dokazano znižuje visok krvni pritisk. Če jo redno uživamo, torej lahko služi kot dobra preventiva posledicam visokega krvnega pritiska, kot je na primer srčni zastoj.

#2: Ali surova kava vpliva na boljšo prebavo?

Surova kava spodbuja metabolizem, saj spreminja način absorpcije glukoze v krvi. Natančneje klorogenska kislina povzroči hitrejše kurjenje maščob in maščobnega tkiva. Hkrati pa vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ki skrbijo za vitalnost. Na kratko: nepražena kava, če jo redno uživamo, poskrbi za odpravo prebavnih težav.

#3: Ali res razstruplja jetra?

Tudi pri skrbi za jetra surova kava poskrbi za aktivnejše izločanje maščob, škodljivih kislin in poskrbi, da je raven holesterola nižja. Po domače: surova kava razstruplja jetra in iz njih izloča škodljive kemikalije. Ker pa je vse povezano, proces razstrupljanja poskrbi za hitrejše delovanje metabolizma oziroma prebave.

#4: Ali izboljšuje koncentracijo?

Študije so pokazale, da zelena kava, če jo pijemo vsak dan, pripomore pri možganski aktivnosti in sicer pri zmožnosti daljšega vzdrževanja pozornosti. Slednje je rezultiralo tudi v izboljšavi sposobnosti učenja oziroma analitičnega reševanja problemov. Nekateri potrošniki pa celo pravijo pravijo, da jim je redno uživanje surove kave izboljšalo spomin.

Za kaj vse se surova kava uporablja?

Zelena kava

V lekarnah se prodaja v oblikah kapsul, ki služijo kot prehransko dopolnilo in pozitivno vplivajo na izboljšanje krvnega sladkorja, pomagajo pa tudi na poti k boljši presnovi. Nepražena kava je priljubljena tudi pri tistih, ki se večkrat počutijo utrujene, saj pomaga pri vzdrževanju višje ravni energije v telesu. Lahko jo tudi skuhamo – napitek bo prav takšen, kot so zrna, zelen!

Kako surovo kavo pripravimo?

Priprava surove kave je bolj podobni kuhanju čaja, saj jo pripravimo kot navaden zeliščni čaj.

Na kaj moramo paziti v trgovini?

Izbir surove kave, ki jo v trgovinah večkrat najdemo pod imenom zelena kava, je ogromno. Pazljivi moramo biti predvsem, da je na embalaži določene blagovne znamke zapisano, da je ekstrakt zelene kave v celoti, torej 100 % iz čistih kvalitetnih zelenih zrnih. Oznaki, na katere morate biti pri izbiri surove kave pozorni, sta FDA (izdelek narejen v FDA odobrenih objektih) in cGMP certifikat.

Ali je surova kava dobrega okusa?

Tukaj pride do manjšega razočaranja, saj mnogi pravijo da zelena kava grenkega okusa in jo le stežka spijejo. Grenka in rahlo pikantna pa je prav zaradi večje vsebnosti klorogenske kisline. Ker je okus tudi izrazito kisel, si jo nekateri popestrijo z ovsenim mlekom in cimetom.

Tako kot proizvajalci mešajo različne vrste kav, največkrat arabico in robusto, ju mešajo tudi, ko je končni cilj prodaja surove kave. Vendar pa končna mešanica kave, ki se torej končno proda kot surova kava, vsebuje nekoliko več robuste kot arabice, saj ima ta večjo vsebost klorogenske kisline.

Surova ali raje tradicionalna?

Pražena in surova kava

Če vas surova kava ni prepričala in ste še vedno privrženec tradicionalne kave, naj razkrijemo še nekaj besed o končni zmesi različnih vrst kave. Proizvajalci tradicionalne ali pražene kave, so si od nekdaj prizadevali za dobro končno zmes različnih vrst kave. Različne vrste so mešali, da bi združili dobre lastnosti, v katerih določena vrsta kave prevladuje in tako pridobili karseda popolno aromo in okus. To je razlog da se tako surova oziroma nepražena in tradicionalna oziroma pražena kava razlikujeta v razmerju vsebnosti različnih vrst kave, od česar je odvisna tudi kvaliteta kave.

Mi imamo našo PJ Coffee tako radi, ker je okus vsakič na svoj način poseben prav zaradi tega, ker je mešanica različnih vrst kave vsakič nekoliko drugačna. Če želite, da okus preseneti tudi vas in ste še vedno privrženec pražene mlete kave ali kave v zrnju, si lahko ponudbo ogledate v naši spletni trgovini.

Surova kava in učinki in njeni učinki na zdravje so podrobneje opisani na platformi Healthline.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PJcoffee je raj za prave kavoljubce.