Od kod Cankarju skodelica kave - PJ Coffee

Od kod Cankarju skodelica kave?

Prinesla mu jo je mama. Kdo pa je skodelico kave prinesel njej?

Naša skodelica kave: kako dobro jo poznamo?

Takrat še zelo cenjena dobrina je postala del naših vsakdanjih navad. Razen zagretih ljubiteljev se le redki izmed nas vprašamo, od kod prihaja ali kako pride do nas. Važno je, da dobro zadiši preden začnemo delovni dan. Za darilo prijateljem kupimo tisto malo dražjo, ki jo vidimo na polici zraven naše običajne izbire. Pa med njima sploh obstaja razlika? Če ne, je vsaj embalaža malo lepša. Za najboljše prijatelje ali darilo šefu gremo korak dlje in kupimo tisto na posebnem oddelku, z okusom čokolade, mogoče celo z dodatkom čilija. Če je na embalaži zapisano zabavno poimenovanje, toliko bolje.

Skodelica kave

Tako torej ciklično nakupujemo, ko nam kave zjutraj zmanjka ravno za eno žličko, ko ima nadrejeni rojstni dan, ali ko gremo na obisk k tašči. Vsakič, ko hitimo, nam zaradi ogromne ponudbe supermarketov ni potrebno načrtovati vnaprej, ena izmed mnogih izbir na policah bo zagotovo zadoščala. Podobno kupujemo tudi druga živila in se zaradi dobe materialnega blagostanja, v kateri živimo, ne sprašujemo preveč o vplivu naših vsakodnevnih izbir.

Prevladujoči mentaliteti zahodnega sveta, ki v zadnjem času sicer postaja vse bolj ozaveščena, se je prilagodila tudi dostopnost do izdelkov, ki podpirajo pravično trgovanje. Ti že dolgo niso več omejeni samo na specializirane trgovine. Na voljo je skoraj v vsakem trgovskem centru, tako da se za nakup ni treba kaj dosti »pomatrati«.

Sledi, ki jih puščajo naše nedolžne izbire

Potrošniki torej lahko prispevamo k spremembi tako osebnega kot skupnega delovanja. Oblikovanje drugačne sedanjosti gradi vsak izmed nas – naša sedanjost se sicer z nakupom izdelka, ki podpira pravično trgovanje, ne spremeni bistveno, vendar imajo tovrstne majhne odločitve v velikih trgovinah ogromen vpliv na sedanjost in prihodnost delavcev, pri katerih se vse začne.

Brutalna pričanja o izkoriščanju dela otrok, mizernih plačilih, na katera so delavci iz manj priviligiranih držav primorani pristati, saj niso v poziciji, da bi lahko na pogajanje o ceni sploh pomislili, in na tone odpadkov, ki v procesu nepremišljeno nastajajo zaradi praktičnosti, ki šteje več kot varovanje okolja, so na žalost scenariji, ki so še vedno močno prisotni v današnjem svetu.

Redno ozaveščeno nakupovanje predvsem oblačil, pa tudi manjših dobrin, kot so zgolj banane in kava, iz danes na jutri ne bo korenito spremenilo poslovanja, ki za seboj pušča nepravičen odnos do ljudi, povsem nevidnih širši javnosti. Vendar lahko spremeni svet posameznika na drugem koncu sveta, ki mu izobrazba otrok, zagotovljeno redno in pravično plačilo, možnost pogajanja o ceni in transparentno poslovanje, predstavljata le oddaljene privilegije.

Skodelica kave

Šele, ko bomo kot družba stopili skupaj in spremenili vsesplošno brezbrižje lagodnega nakupovanja, pri katerem je vseeno, katerega izmed izdelkov vržemo v košarico, bodo krivice delavcev, ki predstavljajo le nemočne številke, lahko postale stvar preteklosti.

Cankarjeva skodelica kave danes

Skodelica kave

Cankarjeva črtica Skodelica kave bi bila, če bi jo pisal ob poznavanju današnje navedene problematike, verjetno roman ali celo manifest, v vsakem primeru pa prioritetno poziv družbi. Želel bi vedeti, od kod prihaja njegova kava in mama bi bila verjetno deležna dodatnih očitkov, ker ne bi poznala odgovora. V njegovih časih ji je bilo, no ja … vsaj v tej luči nekoliko prizaneseno.

Danes bi ji, poleg kave, postregli z odgovorom na dlani in ji prišepnili, da naša skodelica kave prihaja izpod rok družin iz Kolumbije, ki skrbijo, da ob pridelavi ne škodujejo okolju, mi pa skrbimo zanje tako, da jim zagotavljamo pravično plačilo. Pravilno ugibate – tudi naša PJ Coffee trdno podpira pravično trgovanje.

Kljub vsej ozaveščenosti in poplavi informacij današnjega časa, se zdi, da se nikakor ne moremo otresti razmišljanja, da vsakodnevne izbire nimajo večjega vpliva (ali celo, da ga sploh nimajo) na druge.

Naj za konec postavimo (navidez) enostavno vprašanje. Veste, od kod prihaja vaša skodelica kave in kako pride do vas?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PJcoffee je raj za prave kavoljubce.