PRIPRAVA KAVE: česar skoraj nikoli ne upoštevamo, a bi mogli?

Kava je igra neskončnih okusov. Priprava kave pa je način, na katerega vstopamo v svet kavomanije. Vsi jo pripravljamo na podoben način, vseeno pa vsak nekoliko po svojem receptu, bodisi je naša navada mleta kava ali kava v zrnju. Priprava kave pa je lahko tudi napačna – določenih pravil igre se je vseeno dobro držati. Obstajajo tudi triki, s katerimi lahko priprava kave dosega višje nivoje. Spodaj smo predstavili le nekatere izmed njih, ki jim sledimo pri ustvarjanju naše zgodbe o PJ Coffee.

Katera priprava kave je najbolj pogosta?

Priprava kave

Dolgo časa je prevladovala priprava kave na turški način, v vsem dobro poznani “džezvi”. Kaj kmalu pa ji je v zelje začela skakati kafetjera. Sama sem se s slednjim načinom priprave seznanila v študentskem domu, kjer sem bila obkrožena s Primorci. “Ma noben pravi Primorec ti ne bo skuhou turške kave, ma kej si mona”. In tako sem tudi sama na obisku pri njih pila kavo iz “ta čudne reči”, ki se “kliče kafetjera” in jo vse bolj posvajajo tudi v drugih koncih Slovenije.

Turška, najbolj domača, vsem najbolj poznana kava, pa je še danes prevladujoča. Priprava kave na turški način je vsaj toliko raznolika, kot je kavopivcev. Veliko nas je takih, ki smo se ustalili v svoji pripravi in postali nekoliko “leni” v raziskovanju zanimivih načinov in tistega, kar naredi ključno razliko med običajno in res dobro kavo. Kava pa je nekaj, kar bi moralo biti ne le navada, ampak luksuzna navada. Pri tem ne gre trditi, da morate kupiti najdražjo, ampak da v skodelici kave enostavno uživate in si zanjo vzamete čas.

Na kaj moramo biti pozorni?

Kaj je torej tisto, kar naredi spremembo? Priprava kave je kvalitetna, če je kvalitetna tudi njena ključna sestavina: voda! Tako logično, pa vendar na kakovost vode le malokrat pomislimo. Iz naših pip pa še zdaleč ne teče enaka voda, nekateri imamo doma trdo, nekateri bolj mehko vrsto vode. Da bi bila priprava kave res taka, kot mora biti, pa je najboljša filtrirana voda. Ni ne pretrda, ne premehka ter nima visoke vsebnosti mineralov, ki lahko pokvarijo njen okus, hkrati pa ne ravno najboljše vplivajo na naš organizem. Priprava kave s pretrdo vodo na bi jo naredila trpko in kislo, premehka voda pa lahko prispeva k praznemu okusu kave.

Paziti moramo, da je posoda, kavni aparat ali grelec vode, če ga uporabljamo, v čistem stanju ter da je posoda oziroma džezva dobro ohranjena, torej da ni odrgnjena – pogosto jo še vedno uporabljamo, vendar lahko, če je slabo ohranjena, vpliva na okus, prav tako kot v grelcu vodni kamen, če ga ne očistimo.

Priprava kave je najboljša, ko je kava sveže mleta. Vendar nimamo vsi doma mlinčkov ali kavnih aparatov, ki bi kavna zrna sveže zmleli. Zato je ključnega pomena, da kavo shranjujemo v dobro zaprti embalaži in v omarici, da je na temnem.

Ali obstaja napačna priprava kave?

Seveda! Če imamo v mislih tisto, ki lahko bistveno vpliva na poslabšanje arome in okusa. Nekaj ključnih stvari, na katere moramo biti pozorni pri pripravi kave, smo izpostavili v nadaljevanju.

Sladkanje kave: takoj ali naknadno?

Seveda! Če imamo v mislih tisto, ki lahko bistveno vpliva na poslabšanje arome in okusa. Pogosto vodo sladkamo že preden jo nalijemo v skodelico. Napaka! Prava priprava kave namreč veleva, da je njen okus boljši, če je sladkor dodan naknadno. Če kavo pijete brez sladkorja, toliko boljše, saj njen okus tako pride bolj do izraza.

Sladkanje kave

Je pogrevanje kave škodljivo?

Druga stvar, ki jo pravilna priprava kave nikakor ne odobrava, je dodajanje kave šele, ko voda zavre, ali celo njeno prevrevanje! Več izmed nas ima navado, da kavo odstavi in še enkrat pristavi na ogenj. Slednje je slabo predvsem, ker kavi izhlapi aroma. Tako ima ob vnovičnem prevrevanju kava intenzivnejši vonj, ampak zato izgublja na okusu – želimo pa si, da bi to aromo kava zadržala.

Priprava kave je najboljša, ko je voda tik pred vretjem, torej, ko vidimo, da se dvigajo majhni mehurčki, vendar gladina še ne brbota. Vmešamo kavo in je ne vnovič pristavimo na ogenj.

Kafetiera
Kaj pa previsoke temperature, ko priprava kave poteka v kafetjeri?

Podobno kot pri pripravi turške kave v džezvi, moramo paziti, da se ne pregreva. Najboljše je, da nanjo ne pozabimo, ampak stojimo blizu in pokrovček celo odkrijemo in kavo odstavimo takoj, ko vidimo, da se tok kave ustavlja. Priprava kave v kafetjeri je nepravilna, če nanjo pozabite in se tako pregreva ali stoji na štedilniku še po tem, ko tok kave več ne teče iz strebrička.

Je res, da se pri prevrevanju kave izloči več kofeina?

Res je. Vendar to ni pozitivno, ampak za telo obremenilno! Poleg kofeina se pri prekomernem segrevanju začnejo izločati nezaželene snovi, predvsem kisline, ki kavi spreminjajo njen prvotni okus. Torej, dlje časa, ko je kava izpostavljena previsoki temperaturi vrelišča, več kofeina in kislin se bo izločilo. V okusu tega ne zaznamo, za organizem pa je to nezdravo predvsem, ker lahko škodi kardiovaskularnemu sistemu oziroma srcu.

Usedlina: je važno, če jo dolijemo v šalico?

Usedline naj načeloma ne bi dolivali v šalice, ampak počakali dve do tri minute, da se usede v džezvi. Priprava kave in njena postrežba brez usedline je priporočljiva zaradi tega, ker kavi nekoliko spremeni okus in kemično sestavo.

Priprava kave naših babic

Moja babica kave ne pristavlja vnovič na ogenj. Ko skorajda zavre, jo odstavi. Vendar pa naredi še nekaj nenavadnega – ko je kava odstavljena iz ognja, ji doda čisto malo mrzle vode. Ko jo vprašam, zakaj je njena priprava kave takšna mi pove, da so se tako navadili zato, ker naj bi se zato usedlina prej usedla, kava pa se hkrati tudi nekoliko prej shladi.
Katere trike pa imajo v rokavu vaše babice?

Nekaj jih razkriva

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PJcoffee je raj za prave kavoljubce.