specialty kava

POSEBNE KAVE: KAJ JIH LOČI OD DRUGIH?

Ali veste kakšne so posebne kave? Poznamo jih tudi pod imenom “specialty kava”.

Ob pitju kave redkokdaj pomislimo iz kje kava prihaja in na kakšen način je pridelana in kasneje spražena. Sploh poznate proces pridelave “specialty kave”?

KAKŠEN JE PROCES IZDELAVE POSEBNE KAVE?

Da lahko govorimo o posebni kavi, moramo poznati dodobra cel proces od polja do šalice. Ravno to je namreč ključ do tega, da pridemo do posebne kave. Pri vsakem koraku potrebujemo izobražene ljudi, k so pozorni na vsak detajl ini dobro vejo kaj počnejo.

  1. KMETIJE

Odlična kava se začne pri sami pridelavi kave na kmetijah. Pridelovalci, ki se ukvarjajo s pridelavo posebne ali speciality kave, jo gojijo pod določenimi podnebnimi razmerami in na določeni nadmorski višini in jo negujejo leta pred prvo trgatvijo. Najvišji kakovosti posvetijo vse svoje življenje.

Posebne kave
  1. KUPCI “ZELENE KAVE”

V naslednjem koraku so tu kupci “zelene kave” oziroma kavnih zrn. Gre pravzaprav za certificirane kavne sommelierje, ki morajo imeti nadvse izostrene brbončice, da kavo lahko dobro vonjajo in tudi okušajo. Večina opisov kav, ki jih preberemo na embalažah je največkrat ravno od njih. So pa tudi odličen vir informacij za pražarne kave.

zrna kave
  1. PRAŽARNA KAVE

Praženje kave je umetnost, ki zahteva veliko znanja in izkušenj, da lahko pridemo do vrhunske kave in drugačnega, posebnega nivoja praženja.  V procesu praženja, moramo kavna zrna ves čas spremljati, upoštevati pa moramo termodinamiko, kemijo kave in še bi lahko naštevali, da v končno spraženem zrnu dobimo najboljšo kvaliteto in okus.

praženje kave

4. BARISTA

Barista je še eden izmed korakov v procesu pridobivanja posebne kave. Morajo imeti tudi vse informacije o kavi, ki jo bodo pripravili: izvor kave, stopnja praženja, kakšen okus bo kava razvila med kuho in drugo. Če kavno zrno t. i. specialty kave ne bo prvavilno pripravljeno, obstaja grožnja, da bo potencial tistega pravega okusa izgubljen.

  1. STRANKA

Ste mislili, da vas ne bo na seznamu? Motili ste se. Ravno potrošnik je tisti, ki zaokroži cikel posebne kave. Vzemite si trenutek in v svojem lokalnem kraju poiščite pražarno kave ali kavarno, ki se kavi bolj posveča. Dovolite si, da barista povprašate katere roke so obirale kavna zrna in kdo jih je pražil. Na ta način ne izkažete le informiranosti o skodelici kave, ki jo uživate ampak izrazite naklonjenost k višjemu standardu kakovosti in boljšemu okusu ter zavezanost k višjemu življenjskemu standardu za vsako osebo, ki je prispevala velik del k temu, da je posebna kava takšna, kot je.

Poiskusite tudi kavo PJ Coffee Premium, ki velja kot najboljša kava v zrnju, in prepričani smo, da vas ne bo pustila ravnodušnih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PJcoffee je raj za prave kavoljubce.