Kako skuhati kavo - PJ Coffee

Kako skuhati kavo na bosanski način in kako v kafetieri?

No, pa saj vsak ve, kako skuhati kavo – zakaj torej pisati o tem? Vsak ima svoj recept in svojo različico kuhanja kave, pri čemer je navadno na tapeti sveže mleta kava ali kava v zrnju. Čeprav poznamo različne načine, se navadimo na tistega svojega in pri njem vztrajamo. Kdaj odstopimo, ko začutimo, da je doza kave v dnevu že zadostna in se skušamo potolažiti s približki, kot je cikorija ali brezkofeinska kava. Kako skuhati kavo na način, ki je drugačen od našega, ali jo zgolj malo popestriti, pa se le redko vprašamo, kaj šele, da bi zavihali rokave. Kakšna pa je vaša kava za dobro jutro?

Koliko načinov kuhanja kave poznamo?

Načinov kuhanja je toliko, kolikor je tistih, ki jo pripravljajo. Vseeno pa so nekatere izmed različic dobro poznane vsem izmed nas. Poglejmo si, kako skuhati kavo na načine, ki odstopajo od naših ustaljenih navad.

Kako skuhati kavo na pravi bosanski način?

Kako skuhati kavo

Zagotovo smo vsi že slišali, videli ali celo kuhali kavo v bakreni džezvi, majhni in na vrhu nekoliko zoženi, z dolgim ročajem, ki smo jo po možnosti prinesli iz izleta v Bosno. Pri njih ima kava posebno mesto, kar lahko razberemo že iz načina postrežbe, ki je vse več kot le skodelica kave. Vprašanju, kako skuhati kavo, je posvečeno veliko pozornosti.

#1: Najprej pripravimo pladenj

Vse za postrežbo bosanske kave se pripravi že preden se sploh lotimo kuhanja. Na majhen bakren pladenj se postavi “čačkalica” oziroma zobotrebec, kavna žlička, njihov domač lokum, podoben sladkemu želeju in dve kocki sladkorja – prava bosanska kava se namreč nikoli ne sladka že med kuhanjem! Na pladenj postavijo še kozarec tople vode in čisto majhno šalico za kavo, ki je zgoraj širša in nima ročajev.

#2:Nato končno: kako skuhati kavo?

Najprej v njihovo običajno džezvico natresemo tri majhen žličke kave. Za intenzivnejšo aromo jo v bistvu popečemo – damo jo na ogenj brez vode in nekaj sekund mešamo. Ste že slišali za pesem Kavu mi draga ispeci? Pevka se ni zmotila: zares jo popečejo.

Nas že strašansko zanima, kako bi, če bi jo zares popekli na bosanski način, dišala naša vročekrvna kolumbijska PJ Coffee, ki ima že tako ali tako noro aromo. Komaj čakamo, da poskusimo!

Gremo naprej: Ko kavo popečemo in začutimo močno aromo, jo zalijemo z že vrelo vodo. Ko zavre, odstavimo. Se še spomnite majhen skodelice na pladnju? Vanjo nalijemo vrelo vodo: služi nam kot merica, saj z majhno skodelico vrele vode zalijemo že pripravljeno kavo v džezvi.

Nato sledijo še finese: iz džezve zajamemo dve žlički pene iz vrha in ju damo v šalčko. Prelijemo s kavo in pena se dvigne na vrh: to je prava bosanska kava!

#3: Kako spijemo bosansko kavo?

Če ste bili v Bosni, so vam kavo postregli z vsemi dodatki, ki smo jih našteli, vi pa ste bili v zadregi, saj takšnega načina niste poznali. Pa se podučimo: ugriznete v njihov domač lokum, ki ga dobite poleg kave in kavo takoj srknete. To je cela umetnost!

Bosanski lokum

Kako skuhati kavo v kafetieri in na kaj moramo biti pozorni?

Kafetiera, ta zapletena mašinca. No, pa le ni tako hudo, ko se enkrat naučiš. Če ste jo dobili za darilo in ste zmedeni, ali pa ste jo kupili, ker si želite popestriti jutra in presenetiti goste, vam razkrivamo vse, kar morate vedeti o tem, kako skuhati kavo v kafetieri.

#1: Katero kavo naj kupim v trgovini?

Prva stvar, na katero moramo paziti, je, da ne uporabljamo kave, namenjene pripravi turške kave, saj je ta namreč predrobno mleta, ampak tisto, ki je bolj grobo mleta (v trgovini imajo takšne kave velikokrat pripis espresso).

#2: Prva uporaba

Pred prvo uporabo jo samo napolnimo z vodo v spodnjem delu kafetirere in jo prekuhamo brez kave, da se kanali dobro očistijo.

#3: Kako sploh začnem?

Kafetiera

Toliko delov! A brez skrbi. Tukaj so navodila. Najprej moramo biti pozorni na to, da vodo v spodnjem delu natočimo do merice, ne preko, saj nam bo v tem primeru pri kuhanju ušla ven. Natočimo hladno vodo.

Na spodnji del nato postavimo cedilo in natresemo toliko čajnih žličk kave, kot je gostov oz. esspresov, ki jih bomo ponudili. Običajno so kafetiere narejene za 2, 3, 6 in največje za 10 espressov.

Ko kavo natresemo v cedilo, jo nikoli ne tlačimo, saj bi na ta način težje prešla v zgornje nadstropje kafetiere: ko jo pristavimo na ogenj namreč voda uhaja skozi cedilo oz. dimnik vse do vrha, kjer začne brbotati. Takrat jo odstavimo in kava je pripravljena.

#4: Čiščenje kafetiere: brez mila!

Nikoli, prav nikoli kafetiere ne čistimo z detergentom za pomivanje posode. Razstavimo jo na vse tri dele in jo dobro splahnemo z vročo vodo. To zadostuje. Nikoli jih tudi ne peremo v pomivalnem stroju.

Pri vzdrževanju čez čas poskrbimo le, da zamenjamo cedilo in tesnilo (na približno dve leti).

Kakšna bo torej vaša kava za dobro jutro?

Ste se premislili in boste svojo boljšo polovico presenetili s prav bosansko kavo? Mogoče je dobro preizkusiti le delček recepta, jo natresti v džezvo in na suho pristaviti na ogenj: opazujte, če bo partner ali kdo od gostov opazil razliko. Dejstva o kavi in zgodbe, ki jim morate prisluhniti, razkriva odličen dokumentarec Skodelica kave.

Za prave kavoljube pa je neizbežno poznati odgovor na vprašanje kako skuhati kavo v kafetieri. Gostje bodo s pripravo kave, ki je niso vajeni, zagotovo zadovoljni. Če pa prihajate s Primorske, ste s kafetiero zagotovo že zelo dobro seznanjeni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PJcoffee je raj za prave kavoljubce.