Kakšna je res dobra ledena kava - PJ Coffee

Kakšna je res dobra ledena kava?

Ledena kava je predvsem poleti deležna posebne pozornosti. Priljubljena je že od nekdaj, saj le najbolj zagriženim ljubiteljem kave v teh vročih dneh uspe spiti vročo kavo. Posebno na terasi sredi dneva.

Zakaj si je ne bi naredili kar sami doma? Priprava je enostavna, lahko pa povsem klasičen recept popestrite s piko na i. 

Dobra ledena kava se že kuha … ali pač?

Najbolje je, če jo pripravljate z instant kavo, čeprav jo nekateri povsem brez problema pripravijo tudi s turško: dokler se ta ohladi, se usedlina tako ali tako že usede. Vendar v tem primeru previdno pri nalivanju v kozarec!

Kaj torej potrebujemo?

  • Turško ali instant kavo,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • sladko smetano
  • 1 ali 2 dl mleka (po želji)
  • sladoled (navadno vanilija)
  • liker (navadno Baileys) ali rum

Za najenostavnejši recept brez kuhanja in ohlajanja kave v kozarec vmešamo instant kavo, vodo in vanilijev sladkor, po želji pa dodaš še mleko in rum ali kakšen dober liker (navadno Baileys).

Sledi stepanje sladke smetane: saj veste, končana je, ko je čvrsta do te mere, da ostane v posodi tudi, če jo obrnete na glavo.

Dobra ledena kava obstaja le z dobrim sladoledom: načeloma je najpopularnejša vanilija, ki se odlično poda z lešnikom!

Dobra ledena kava
Dobra ledena kava

Finese za ličen izgled

Tako! Sladoled dodajte v velik kozarec, v katerem je že kava in nekaj močnejšega po izbiri, nanj smetano in na smetano piškotek. Če imate pri roki še kakav, ga posipajte po vrhu (najboljši je grenek).

Za tiste, ki imate malo več časa: ko dobra ledena kava postane še boljša

Skrivnost? Karamela! Sladkor stopite v kozici. Ko se iz nje začne kaditi, dodajte stepeno smetano in mešajte (močno, da se izognete grudicam), dokler ne nastane karamela. Malo karamele, preden dodate stepeno smetano lahko odlijete in jo na koncu polijete po “karamelni smetani”, ki jo dodate na sladoled namesto navadne.

Naša PJ Coffee svetuje: ne šparajte z ničemer, ne s smetano, ne s sladoledom, sploh pa ne z rumom ali likerjem!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PJcoffee je raj za prave kavoljubce.